John Deere Gatorite kasutajakogemused

märts 22, 2024

Kogemust jagavad Päästeameti ekspert Ivar Frantsuzov ning Palivere Turismi- ja Tervisespordikeskuse esindaja Mati Kallemets.

Gator XUV 865M

John Deere on töö- ja vabaajasõidukeid – Gatoreid ehk UTV-sid valmistanud alates 1990 algusaastatest.

Tootevalikus on mitmeid eri funktsiooni ja kasutuseesmärgiga sõidukeid nii golfiväljakute, spordiväljakute, maastikutulekahjude, päästeoperatsioonide, avalike parkide ning muuseumide teenindamiseks. Eestis on John Deere Gatoreid müüdud üle 150 ühiku, lisaks muudelt turgudelt toodud kasutatud masinad, millest suurt osa Eest maanteedel ei kohtagi, sest paljud on kasutuses ainult omal hoovil, kinnistel territooriumidel, metsaradadel ning registreerimist ei vaja.

Suurim arv neljarattaveoga maastikusõidukeid XUV 865M Gatoreid on kasutuses Eesti Päästeametis maastikutulekahjude ja muude päästeoperatsioonide sõiduvahendina. Masinatele on eritööna peale ehitatud veepaak koos kustutussüsteemiga. Pea neli aastat intensiivset kasutust on need 21 masinat näinud ekstreemseid ja ettearvamatuid sõidu- ning maastikutingimusi ja ennast igatpidi õigustanud.

„UTV-de abil oleme suutnud tagada kiire ligipääsu raskesti läbitavate maastikupõlengute kustutamiseks ja luuretöödel maastiku kaardistamisel ning olnud kasutuses linnaruumi päästeoperatsioonide tagalatööde tehnikana. Masinate abil on võimalik kiirelt ja efektiivselt läbida esmapilgul küll lühikesena näivaid vahemaid, kuid ööpäevas mitmekümnekilomeetriseid distantse ja seda kõike päästjate energia varude arvelt. Need masinad on vastupidavad ja kütusesäästlikud. Kahel masinal, näiteks Pärnu-Jaagupi komando Gatoril on all roomikud, mis tagavad ligipääsu ka turbaväljade pehmel pinnasel.“

Ivar Frantsuzov

ekspert, Päästeamet

XUV 865M gator
Päästeamet
gator

Viimastel aastatel on suurem huvi tekkinud akudega ehk elektrilise TE Gatori vastu, neid on Eestis tänaseks üle 20 masina. See sõiduk on asendamatu, kui sõit on tarvis teha müravabalt ja heitgaasideta, ent mis on võimeline vedama ka raskeid koormaid.

Neid Gatoreid kohtab sõitmas botaanikaaias, mitmes Tallinna pargis, Vabaõhumuuseumis, kunstmuruväljakutel, sise-spordihallides, kalmistutel. TE Gator on võimeline ühe laadimisega sõitma kuni 8 tundi järjest sõltuvalt valitud akudest, veokoorma suurusest, maastiku omapärast ja õhutemperatuurist.

Mitmel Eesti golfiväljakul on kasutuses erinevaid Gator mudeleid: näiteks XUV maastikusõiduk kuhu on eritööna peale ehitatud golfipallide kogumisseade koos operaatori turvapuuriga ning tõelised raskekaalumeistrid Pro Gatorid, mis disainitud spetsiaalselt golfi- ja jalgpallimuruplatsidel murumeistrite töövahendiks ning eriti raskete koormate vedamiseks (kuni 1535 kg).

Siin mängib olulist rolli just masina rehvivalik, et hinnalist murukamarat mitte vigastada.

TE gator
Gator metsas<br />

XUV Gatorid on populaarsed ka jahimeeste seas just tänu heale maastikuläbivusele ning laiale lisaseadmete valikule. Metsas on vaja läinud vintsi, kabiini soojendust, kasti kõrgendusi ja relvade hoiuraami. Gatori kasti mahub vajadusel hooldustrimmer ja saag, et metsa hooldust teostada.

Oma koha on Gatorid leidnud ka turisminduses, olles vajalikuks sõidukiks ja töövahendiks puhkekülades, turismitaludes, matka- ja spordiradadel.

Palivere Turismi- ja Tervisespordikeskuse nõlvadel on John Deere XUV 865M Gator sõitnud juba paar aastat ning olnud abiks erinevatel töödel.

Sihtasutus on asutatud kohalike omavalitsuste Lääne-Nigula vald, Haapsalu linna ja Saue valla poolt Läänemaa Tervisetee ning Palivere Turismi- ja Tervisespordikeskuse haldamiseks 2005. aastal. Põhitegevus toimub Palivere Turismi- ja Tervisespordikeskuses, mille arendustegevuse tulemusena on investeeritud rajatistesse, masinatesse ja hoonetesse ca 2,0 milj eurot, et pakkuda külastajaile liikumisharrastuse-, vabaaja veetmise- ja sportimisteenuseid.

Põhiliselt kasutatakse seal John Deere Gatorit kunstlume tootmisel turbiinide suusarajale paigaldamisel, voolikute ja 63 A kaablite veol kallutatavas kastis koos vajalike seadmetega.  Lisaks on JD Gatori haakes igapäevaselt suusarajarulli Tracker 2300 ja lohisti Wellowstone 84″ Ginzugroomeriga suusaradade ja kelgunõlvade hooldusel erinevate lumeolude korral. JD Gatoriga veame võistluste korraldamisel võistluskeskuse vajalikku mööblit, seadmeid ja tehnikat.

“John Deere Gatori kasuks otsustamisel oli otsustav müügiesindaja Maiko Telleri poolt korraldatud JD Gatori demo, mille käigus roomikutega varustatud JD Gator vedas järelhaakes 750 kg kaaluvat kunstlume tootmise turbiini suusaraja nõlvadel. Demo käigus veendusime, et JD Gator suudab vedada suusaraja nõlvadel järelhaakes kunstlume tootmiseks vajalikke seadmeid, on lihtsalt juhitav ja ökonoomne. Oluline oli JD Gatori tarneaeg ostu-müügi lepingu sõlmimisel enne suusahooaja algust.

JD Gator on varustatud kallutava kastiga, vintsi ja roomikutega. Roomikud on väga olulised talvistes oludes suusaraja hooldusel ja kunstlume tootmisel. JD Gator võimaldab liikuda kelgunõlval jäistes rasketes oludes kasutades veorataste blokeeringut ja samuti hästi toimiv veokasti kallutus puistematerjali veol.

Oleme Wihuri hoolduse korraldamise üle väga rõõmsad ja soovime avaldada suurt tänu hooldustehnik Tõnu Nokkurile, kes suudab iga olukorra puhul hoolduse läbi viia ja leiab alati lahenduse.”

Mati Kallemets

juhatuse liige, Sihtasutus Põhja-Läänemaa Turismi- ja Spordiobjektide Halduskeskus

gator xuv
gator
gator xuv

Gatoritest räägime Targa tehnika kodus stuudio 19-ndas saates. Vaata videost pikemat Päästeameti ekspert Ivar Frantsuzovi kasutajakogemuse intervjuud.

Lisainfot John Deere Gatorite kohta küsi aia-, golfi- ja kommunaaltehnika müügiesindajatelt:

Simo Soop (Põhja-, Kesk-Eesti ja Saared) / tel 5591 5117 / simo.soop@wihuriagri.com
Ville Tüve
(Lõuna-Eesti) / tel 5887 6400 / ville.tuve@wihuriagri.com