See & Spray – uus tehnoloogia taimekaitses

dets. 30, 2022

See & Spray tehnoloogia jõuab Euroopasse

2022. aasta SIMA messil esitles John Deere esimest korda See & Spray™ süsteemi Euroopa taimekaitsepritsidel, mis on valmistatud Horstis (Holland). Pärast See & Spray™ Select ja Ultimate versioonide turule toomist Ameerika Ühendriikides astub John Deere järgmise olulise sammu täpsema taimekaitse suunas.

Euroopale mõeldud See & Spray™ süsteem põhineb juba Ameerika Ühendriikides turule toodud See & Spray™ Select tehnoloogial. Selles kasutatakse kaameratehnoloogiat värvierinevuste tuvastamiseks põllul. Kaamerad ja teised riistvarakomponendid on integreeritud otse masina poomi või alusraami. Iga töölaiuse meetri kohta on paigaldatud üks kaamera, mis pildistab rohelisi taimi välgukiirusel. Protsessorid töötlevad pilte ja düüsid käivitatakse individuaalselt täpseks töötlemiseks. Põllupinna rohetuvastus võimaldab ennetavate taimekaitsevahendite sihipärast kasutamist. Kaamerad tuvastavad kõik umbrohud, mis on ka palja silmaga nähtavad.

Kuid See & Spray™ ei sobi üksnes ennetavaks töötlemiseks, vaid seda võib kasutada ka reakultuuridel pärast umbrohu ilmumist. Prits suudab viljaridu eristada ning see võimaldab tuvastada ja töödelda umbrohtu ridade vahel. See rakendus on võimalik kõikides etappides ja kõikide reakultuuride korral enne võrastiku sulgumist, mis võimaldab kliendil teostada kasvava kultuuri täiendavat töötlemist See & Spray™ süsteemiga.

Katsetatud erinevates tingimustes

See & Spray™ süsteemi on juba katsetatud kogu maailmas ligikaudu 120 000 hektaril. Selle kasutamise edu on võrreldav lauspritsimisega, kuid see võimaldab säästa kuni kaks kolmandikku kuluvast taimekaitsevahendi kogusest. Esimesed katsed Euroopas näitasid samu tulemusi. Lisaks saab süsteemi optimeerida, et kohandada See & Spray™ Euroopa tingimustele vastavaks.

See & Spray™ toetab agronoomilisi otsuseid

See & Spray™ süsteem võimaldab dokumenteerida taimekaitsevahendite kasutamist kabiinis asuva Gen 4 ekraani abil. Selles kontekstis koostab ekraan katvuskaardi teabega selle kohta, kus taimekaitsevahendit kasutati. Dokumentatsiooni saab edastada JDLink™ ühenduse kaudu John Deere’i keskusesse. See võimaldab muuhulgas tuvastada suurenenud umbrohukasvuga alasid ning optimeerida tulevasi meetmeid.

Saadavalolek ja masin

See & Spray™ Select on juba müügil Ameerika Ühendriikides koos iseliikuvate taimekaitsepritsidega. Peatselt jõuavad need masinad esimest korda Kesk-Euroopa turule. Alates 2023. aasta kevadest on See & Spray™ piiratud määral saadaval Euroopa R900i seeria 36- ja 39-meetriste poomidega järelveetavatele taimekaitsepritsidele ning seejärel hakatakse seda tulevikus pakkuma lisavarustusena erinevatele Horsti John Deere’i pritsidele.

R900i järelveetavatel pritsidel kasutamiseks on vaja järgmisi komponente:

  • PowrSpray süsteem
  • Surveringlusega poomid
  • TerrainCommand™ Pro
  • Individuaalne düüside reguleerimine
  • JDLinkTM põllumajandusmasinate haldamise lahendus
  • Gen 4 ekraan
  • StarFire™ 7000 vastuvõtja

Tutvu John Deere taimekaitsepritside tootevalikuga tootelehel.

Lisainfot uuest tehnoloogiast jagab taimekaitsepritside tootejuht Marten Musta,  tel 512 2664, e-kiri: marten.musta@wihuriagri.com