Kokkuvõte kombainide võrdlusest augustis

okt. 5, 2021

Võrdlus toimus 10.-12. augustil Huljal, Lääne-Virumaal.

10-12. augustil viidi Aru Põllumajanduse OÜ põldudel läbi teraviljakombainide võrdlus, millesarnast Eestis varem tehtud ei ole.

Wihuri Agri meeskond oli esindatud kahe John Deere’i teraviljakombainiga: S790 ja uhiuue X9 1100 mudeliga. Kolme päeva raames viidi läbi saagikoristus talirapsis ja rukkis. Lisaks võrreldi kombainide puhastatavust, ligipääsu ja igapäevast hooldust.  Põllul töötas 5 kombaini, lisaks John Deere’le Claas, New Holland ja Case. Mõõtmiste läbiviimist ja andmete analüüsimist teostas Eesti Taimekasvatuse Instituut koostöös kõigi osalejatega.
Iga võrdluses oleva kombaini eesmärgiks oli koristada loosi käigus selgunud 7 ha suurune rapsi- ja 7 ha suurune rukki katselapp. Seda tuli teha minimaalse terakao ja võimalikult kiire ajaga. Koristuse käigus mõõdeti kombainide lõikekõrgust, terakadu, koristusele kulunud aega ning mitte väheolulist näitajat-kütusekulu. Wihuri Agri meeskond on saavutatud tulemustega rahul: vaatamata heitlikele ilmaoludele ja küllaltki kõrgele teraniiskusele said teraviljakombainid ülesannetega hästi hakkama.

John Deere’i kombainide eeliseks teiste kombainide ees oli kindlasti väiksem terakadu. X9 keskmine terakadu jäi rapsi koristusel 0,69% juurde ja S790 terakadu samas kultuuris 1,02%, mis on terakao seisukohalt head tulemused. Rukki koristusel jäi X9 terakadu 0,5% juurde.

X9 kombain paistis silma ka väikseima kütusekuluga, milleks oli 82 liitrit rapsis ja 134 liitrit rukki koristusel. Suurimad näitajad konkureerivatel masinatel olid vastavalt 110 ja 167 liitrit. Inseneride tehtud töö uue, X9 kombaini loomisel väärib kiidusõnu, sest uue kombaini kütusekulu on märkimisväärselt väiksem, kui eelneva lipulaeva, John Deere S790 puhul.
Samuti oli X9 väljalaadimiskiirus suurim kõigist osalenud kombainidest. Väljalaadimise jõudluseks oli talirapsis 92,2 kg/s ja rukkis 113 kg/s. Olgu märgitud, et tegemist ei olnud kindlasti maksimaalse väljalaadimiskiirusega, sest kombaini väljalaadimissüsteem ei olnud avatud täielikule pealevoolule. Seega saaks selles osas masinat veel paremini reguleerida.

Kokkuvõtteks võib öelda, et John Deere teraviljakombainid teevad väga head tööd. Samuti oleme uhked oma meeskonna üle, kes üheskoos selle suurürituse läbiviimisega suurepäraselt hakkama sai. Suur abi oli tehase 7-liikmelisest meeskonnast, kes aitas masinaid võrdluseks seadistada. Wihuri Agri meeskond koos John Deere tehasetoega on väga huvitatud saagikoristustehnika maksimaalsest tootlikkusest ning klienditeeninduse kõrgest kvaliteedist ja seda just kõrghooajal. Soovime oma klientidele pakkuda tarku lahendusi masinate näol ning professionaalset hooldusteenust, et saagikoristustehnika saaks kiirel hooajal toimida veatult ja tõrgeteta.

Loe ka põllumajandus.ee kokkuvõtet.