Vanast uueks ehk John Deere 6320SE taastamise lugu

sept. 22, 2021

Restored by Anti Peensalusmile

Wihuri Agri Jüri esindusse jõudis vana traktor masinavahetuse käigus tänavu kevadel. Tegemist on 2005. aastal toodetud John Deere ratastraktoriga, mille mudel on 6320SE. Sellel traktoril on 106 hobujõudu ja eriliseks teeb traktori see, et ta on tehasest tellitud spetsiaalse madaldatud kabiiniga, tänu millele on traktori kõrgus kõigest 2,6m.

Kuigi SE seeria oli oma varustusastmelt tagasihoidlikum kui tolleaegne Premium seeria, on sellel seerial olemas kõik vajalik mis 100 hj traktori juures oluline.
Jüri esinduse hoovile saabudes oli 16-aastane masin töökorras, ent roostetas. Masina peamised tööülesanded olid seotud teede – tänavate korrashoiuga, mida oli traktori kere ja kontsruktsioonidelt ka näha. Kokkupuude soola ning pideva mustusega oli oma töö teinud. Traktori varustus vastas suures plaanis tehasekomplektsusele, välja arvatud eesmine rippsüsteem ning mõned pisividinad, mis on masinale hilisemalt järel-paigaldatud.

Kasutatud tehnika müügiesindaja Janno Kelt märkis: “Ajaloost vaatasin järgi, et ma isiklikult olen selle traktori tehasest tellinud aastal 2005. Olin sel ajal traktorite tootejuht John Deere põllutehnika tollases maaletooja ettevõttes. Nüüd, 16 aastat hiljem sai masinaga uuesti kohtutud.”

Traktori juures sai algselt pikalt mõeldud ning konsulteeritud erinevate asjatundjate ning koostööpartneritega, et mida ja kui põhjalikult selle masina juures üldse ette võtta. Kuna masin, arvestades tema vanust, on teinud suhteliselt vähe töötunde 5735 h, siis otsustati masin taastada võimalikult originaali lähedaselt. Peamised murekohad masina juures algselt oli korrosioon ning erinevad lekked. Pärast korralikku pesu võeti traktor osadeks. Päris palju detaile ja osasid sai vahetatud uute vastu välja. Originaalosad, mis kannatasid taastamist, said puhastatud ning uue värvikatte. Antud projekt oli Jüri töökojas niiöelda ”kõrvalprojekt”, millega tegeleti siis, kui oli vaba aega. Selliselt suudeti masinale uus ilme anda 5 kuuga. Päris uueks arusaadavalt seda traktori teha siiski pole võimalik.

Vana traktori taastamise projekti peamine arhitekt oli Wihuri OÜ Jüri keskuse hooldetehnik Anti Peensalu, kelle käe all see masin näeb välja just selline nagu ta täna on. Anti töökus ja pühendumine, aga ka huvi vana tehnika taastamise vastu, aitasid sellel projektil õnnestuda. Antile oli abiks hooldetehnik Joonas Pürg ning Wihuri OÜ Jüri keskuse varuosade ja lao meeskond. Väliste partneritena said appi palutud Andres Koppel ja Oleg Demidov, kes originaaldetailid puhastasid ning andsid neile uue värvkatte.

Taastatud väärikas vanake, John Deere 6320SE ootab Jüri esinduses omale uut ja head peremeest, kes talle veel pikkadeks aastateks tööd annaks. Ostusoovist anna teada kasutatud tehnika müügiesindajale Janno Kelt, tel 5199 5582.

John Deere 6230SE 2021. aasta mai alguses:

John Deere 6230SE taastamine 2021. aasta augustis-septembris: