John Deere premeerib tarkade sõiduvõtete eest kopsaka rahatšekiga

apr. 23, 2021

Aprillis andis Wihuri Agri üle kolm kütusegarantii boonustšekki.

Juba teist aastat aitab Wihuri Agri meeskond John Deere’i traktorite kütusesäästlikkust optimeerida.

Tegemist on Eesti põllumeeste seas hästi vastu võetud teenusega – Kütusegarantii programmiga, mis on saadaval kõigile JDLink modemiga varustatud uutele John Deere 6R, 7R ja 8R seeria traktoritele esimese kasutusaasta jooksul. Tänu JDLink telemaatika andmetele on maaletoojal ligipääs masina jõudluse üksikasjadele; kütusekulu, mootori koormatuse, tühikäigu aja ja paljudele muudele olulistele andmetele. Just nende andmete kaudu saab Wihuri Agri anda soovitusi traktori tõhususe saavutamiseks ja kütusekulu optimeerimiseks.

”Kütusegarantii programmis peame kahte erinevat arvestust: põllutööd ja transporditööd, sest masina seadistused on nende tööde puhul erinevad. Näiteks rasketel mullatöödel on oluline, et masina kaalujaotus ja et lisaraskused oleks õiges kohas ning rehvirõhud sellised, et vajaminev jõud jõuaks maasse. Samas transpordi töid tehes on lisaraskuse kaasas vedamine ebavajalik ja seeläbi ka kütusekulu suurem. Kontrollige aegsasti oma masina seadistatust enne töö tegemist. Nii saate lisaks muudele kuludele ka säästu kütuse kulu osas,” ütles traktorite tootejuht Marek Peensalu.

Programmi kvalifitseerumiseks on tarvis sõlmida 6-silindrilise traktori ostul FarmSight Basic+ või Ultimate teenuseleping ja anda nõusolek masina andmete jälgimiseks.

Aprillis andis Wihuri Agri üle kolm kütusegarantii boonustšekki.
Üks neist läks Raplamaale, Mardi Põllumajanduse OÜ-le, kes osales programmis ratastraktoriga John Deere 6145R. Antud traktor tegi aastase perioodi jooksul 164,7 töötundi transporti, mille juures John Deere näeb keskmiseks kütusekuluks ette 18 l/h. See masin suutis kütusekuluks saada 20 l/h, mis viitab, et transporditööd olid kas raskemat sorti või siis oli masin optimeeritud selliselt, et rehvides olev rõhk polnud piisav või kandis masin kaasas liigset raskust. Transpordil teenis masin omanikule 395,28 eurot (20-18)*164,7*1,2=395,28. Oluline on märkida, et suurema kütusekulu korral maksab John Deere boonuse välja arvestusega, et kütus maksab 1,2 eurot liiter.

Põllutöid tegi masin sel perioodil 435,7 tundi, keskmiseks koormuseks 53,9%. Sellise koormuse juures näeb John Deere kütusekuluks ette 14 l/h. Antud masin suutis need tööd ära teha 11,4 liitrise tunni kuluga. See teeb erinevuseks 2,6 l/h vähem, kui tootja on ette näinud. Antud juhul on tegemist efektiivsusboonusega, mille korral makstakse vahe tagasi kahekordset kütusehinda arvestades ehk sel juhul teenis masin efektiivsusboonust 2718,76 eurot (14-11,4)*435,7*1,2*2=2718,76. See viitab sellele, et töö oli tehtud järgides masina optimeerimist nii ballastimisel kui ka rehvirõhkude seadmisel. Tõenäoliselt oli ka enamus töödest tehtud nii, et mootori pöörded olid efektiivses vahemikus. Kokku teenis masin efektiivsuse boonust 2718,76 eurot ja tagasi makse pealt 395,28 eurot. Kokku ümardatult 3114 eurot. See on kena summa, mille võiks kulutada näiteks reisimisele, kui avanevad riigipiirid.

„Me ikka jälgime kütusekulu alati, alustades sellest, et ei torma gaas põhjas kohapealt minema ja lõpetades sellega, et proovime kõiki John Deere ökonoomsusfunktsioone ikka kasutada töö käigus. Kütusesäästu toob kindlasti ka see, et valime töödeks õige suurusega masinad.
Antud 6145R on paras pritsimiseks, väetise külvamiseks ja kergemateks transporditöödeks, seega kui töö jaoks on õige masin, siis juba ka sealt tuleb kütuse kokkuhoid. Samuti masinas reaalajas jälgitav kütusekulu annab hea ülevaate ning kutsub ennast alateadvuses korrale.“

Argo Kalda

tegevjuht, Mardi Põllumajanduse OÜ

Uuri lisa John Deere kütusegarantiist siin: https://wihuriagri.com/kutusegarantii-programm/ ja kui vajad nõustamist milliste töövõtetega saavutada efektiivne kütusekulu, siis võta ühendust oma piirkonna müügiesindajaga.

Rene Post / Harju- ja Raplamaa / tel 5385 2455   / rene.post@wihuriagri.com

Maiko Teller / Pärnu-, Lääne-, Hiiu- ja Saaremaa  / tel 5865 0051 / maiko.teller@wihuriagri.com

Priit Valts / Lääne-Virumaa, Järvamaa / tel 5910 8444 / priit.valts@wihuriagri.com

Kristjan Kokk / Jõgeva- ja Viljandimaa  / tel 5359 5063 / kristjan.kokk@wihuriagri.com

Tiit Aasna / Ida-Virumaa ja Tartumaa / tel 5855 2656 / tiit.aasna@wihuriagri.com

Raido Rätsep / Põlva-, Valga- ja Võrumaa / tel 5308 1810 / raido.ratsep@wihuriagri.com