John Deere X9 – saja tonni kombain

jaan. 31, 2021

Uus ajastu saagikoristuses on saabunud!

John Deere, kui maailma juhtiv põllumajandustehnika tootja ning hinnatud kaubamärk investeerib igal aastal miljoneid eurosid uute masinate tootearendusse. Tagatud on uute toodete pikaaegne testimine enne esmaesitlust ning toote esmakasutust. Meil on hea meel teatada, et eelseisev hooaeg toob endaga kaasa palju uut koristustehnika ja järelteeninduse valdkonnas.

Vaatamata sellele, et üle poole maailma teraviljast koristatakse John Deere kombainidega, on tootja alati oma klientide kõrval, et pakkuda neile veelgi tootlikumaid masinaid. Arvestades sellega, et teraviljakasvatuse ettevõtted pidevalt suurenevad ja üha enam on vaja suuremat tootlikkust, on alates tänavusest aastast John Deere pakkumas oma teraviljakombainide mudelivalikus kahte uut kombainimudelit: X9 1000 ja X9 1100, keskendudes nii ka suurtootjatele. Kombaine jagatakse tootlikkuse järgi jõugruppidesse. Siiani oli John Deere kombainide lipulaevaks üheksandasse jõugruppi kuuluv S790 mudel, mis on üksikrootori kontseptsioonil põhinev rootorkombain, millel on 617 hobujõudu. Nüüd lisanduvad kaks uut mudelit hakkavad konkurentsi pakkuma kümnenda ja üheteistkümnenda jõugrupi masinatele.

Kuid millest siis ikkagi idee luua uus ja suurem kombain? Teadupärast on koristusaknad meie tingimused väga lühikesed ja päevi, mil võimalik saaki koristada, on vähe. Seepärast tuleb kasutada maksimaalselt neid päevi, mil saaki saab koristada optimaalse niiskuse ja tingimustega. Hiljem on ju võimalik saak ladustada ja kuivatada vastavalt kuivati tootlikkusele. Teine aspekt kogu loo juures on see, et maapinda kuskilt juurde ei tule ja inimkond planeedil kasvab tohutu kiirusega. See seab maaharijatele ambitsioonika väljakutse – samal maapinnal toota rohkem saaki. See nõuab rohkem pingutusi nii taimekaitse, väetamise, mullaharimise ja lõpuks ka saagi koristamisel.

John Deere on siin teinud hüppelise arengu, lähtudes klientide vajadustest ja koristustingimustest. Siiani lipulaevaks olnud S-seeria kombainid on näidanud väga häid tulemusi koristatud vilja kvaliteedi, tootlikkuse ja vastupidavuse osas, kuid selles osas on jõutud ka nende kombainide maksimaalsete tulemusteni ning edasi saab vaid minna uue arenduse teedpidi.

Uusi X-seeria kombaine on testitud erinevates maailmajagudes ja ilmastikutingimustest juba aastast 2012. See annab aimu sellest, kui põhjalikult on uut seeriat ette valmistatud ja testitud. Uued X-seeria kombainid on viidud järgmisele tasandile igas mõttes. Oluliselt on suurendatud kõiki teravilja töötlusega kokkupuutuvaid tööpindu ja organeid. Ka operaatori töö on tehtud võimalikult mugavaks selle näol, et masinat oleks lihtne seadistada ja kabiinis veedetud aeg mugav ning stressivaba.

X9 1000 ja X9 1100 kombainid on varustatud uute John Deere Powertech PSS 13,6 liitriste mootoritega, mis arendavad vastavalt mudelile 549 ja 603 hobujõudu. Maksimaalvõimsuseks on suuremal mudelil 630 hj. Kusjuures antud mootorid töötavad senistega võrreldes oluliselt madalamate pööretega, et tagada maksimaalne väändemoment ja efektiivsus. Samas on neid kombaine hinnatud 2019. aastal toimunud Agritechnica messil ka hõbemedaliga just efektiivsuse ja väga väikese kütusekulu eest koristatud saagitonni kohta.

Peksumasina laiuseks otsast lõpuni on nendel kombainidel 1,72 m, mis on konkurentsitult kõige laiem turul saadaolevatest masinatest. See võimaldab masinale automaatselt ka suurima sõelapinna, milleks on 7 korralikku ruutmeetrit. Mõlemad masinad põhinevad kahe rootori kontseptsioonil. Rootorid on 3,5 m pikkused ja nende diameetriks on 60 cm, mis on samuti suurimad omas klassis. Terapunkri suuruseks on mõlemal kombainil vastavalt mudelile 14 800 ja 16 210 liitrit. Lisaks on kombainid võimalik varustada erinevate tarkade lahendustega, mis kombaini automaatselt maksimaalse tootlikkuse juures hoiavad ja operaatorit saagikoristamisel abistavad. Samuti saabub John Deere mudelivalikusse hulganisti uusi heedreid. Neist olulisim uuendus on uue painduva raamiga konveierheedri tulek, mille töölaiused on vahemikus 10,7 kuni massiivsed 15,3 meetrit. Nende heedrite läbipainduvus on kuni 1 meeter.

Uut kombaini saab 2021. aasta koristushooajal kohata ka Eesti põldudel. Wihuri Agri on 2021. aasta hooajaks ette valmistunud ja tellinud vajamineva demokombaini X9 1100, millega koristusdemosid teha. Kui soovid uhiuue John Deere X9 oma põllule demotama kutsuda, siis võta ühendust oma piirkonna müügiesindajaga, et leppida kokku aeg ja koht uue kombainidemo läbiviimiseks.

Kombainide tugiteensed 2021. hooajaks 

Saagikoristus ei koosne ainult kombainidest. Wihuri Agri jaoks on missioon olla oma klientidele võimalikult lähedal mis tahes hooajal ka ei juhtuks. Sõlmime iga uue kombaini müügi korral kliendiga FarmSight tugiteenuslepingu, mis annab kindluse, et oleme Teie kõrval 24 tundi ööpäevas ja 7 päeva nädalas, kui vajate abi masina seadistamisel. Samuti kaasneb Farmsight tugiteenuslepinguga põhjalik koolitusprogramm ning juhendame kuidas saagikoristust digitaalselt dokumenteerida. Sisestame teie põlluandmed masina monitori juba enne, kui masin põldu läheb. Nii on ettevõtte siseselt lihtsam pärast analüüsida, kuidas saagitulemused põldude lõikes kujunesid.

Kõikidele uutele teraviljakombainidele (toodetud peale 01.09.2020) anname kaasa garantii 3 aastaks või kuni 1200 mootori töötundi. Lisagarantii 2 aastat hakkab kehtima peale tehasegarantii (1 aasta) lõppemist. Pikendatud garantii tähendab vähem tööseisakuid, pingevabamat hooaega lisaväljaminekute suhtes ning kindlustunnet aastateks.
Peale koristushooaja lõppu teeme kombainile tasuta ekspertülevaatuse: vaatame üle kogu masina seisukorra järgides John Deere’i etteantud kontrollnimekirja, teeme masinale diagnostika ning vahetame kokkuleppel vajaminevad kuluosad. Nii saab masin väljateenitud talvepuhkusele ning järgmise hooaja algus saabub ilma ebameedivate üllatusteta.

Wihuri Agri meeskond on teie partner saagikoristusel.

Lisaküsimuste korral võta ühendust saagikoristusmasinate tootejuhiga Marten Musta / tel 512 2664 / e-mail: marten.musta@wihuriagri.com